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Facts 
 
 This DOJ Opinion was issued in reference to the requests for opinion by the 
Office of the Undersecretary for Civilian Security and Consular Concerns and the 
Office of Consular Affairs of the Department of Foreign Affairs (“DFA”).  
 The request for opinion pertains to DFA's receipt of requests from 
diplomatic missions and international organizations based in the Philippines for 
the issuance of diplomatic 9(e-1) visas to the same-sex spouses or partners of 
foreign government officials assigned to the country. On the other hand, the 
request for opinion by the Office of Consular Affairs pertains to DFA's receipt of 
requests from diplomatic missions and international organizations based in the 
Philippines for the issuance of diplomatic 9(e-1) visas to the common law spouses 
or partners of foreign government officials assigned to the country. 
 At issue is whether the Philippines can consider these spouses or partners 
as the legal spouses of said foreign government officials, for the purpose of 
issuance to them of diplomatic 9(e-1) visas under Section 81 (n) of the Codified 
Visa Rules and Regulations of 2002 (CVRR), in relation to the Philippine 
Immigration Act of 1940, as amended.  
 The DOJ concluded that that if the marriage of a foreign government official 
assigned to the country and his or her foreign same-sex spouse is considered valid 
in the place where it was celebrated (lex loci celebrationis) and said spouses are 
also considered validly married under their laws of nationality (lex nationalii) or 
domicile (lex domicilii), a diplomatic 9(e-1) visa under Section 81 (n) of the CVRR 
may be issued to the foreign same-sex spouse of the said foreign government 
official. However, in view of the lack of a marriage bond between a foreign 
government official and his or her informal same-sex partner or common-law 
spouse or partner, a diplomatic 9(e-1) visa under Section 81 (n) of the CVRR may 
not be issued to such partner or spouses. 
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RULING 

 
 It appears from both requests for opinion that DFA issues to the same-sex 
spouses or partners and common law spouses or partners of foreign government 
officials assigned to the country diplomatic 9(e-3) visas "as they are considered 
household members of such officials entitled to 9(e-3) visas under the Codified 
Visa Rules and Regulations (“CVRR”) of 2002, which emanated from the Philippine 
Immigration Act of 1940, as amended;' and that, however, a number of diplomatic 
missions and international organizations have asked for the issuance of 
diplomatic 9(e-1) visas, which DFA only issues to officials specifically listed in 
Section 81 of the CVRR and "accompanying wives and unmarried minor children."  
 It also appears from the request for opinion of the Office of the 
Undersecretary for Civilian Security and Consular Concerns that the United 
Nations (“UN”) Secretary-General promulgated bulletin ST/SGB/2004/ 13/Rev.1 
dated June 26 , 2014, which states that "[t]he personal status of staff members for 
the purpose of entitlements under the Staff Rules and Staff Regulations of the UN 
will be determined by reference to the law of the competent authority under 
which the personal status has been established."  
 

xxx 
 
 The Philippines follows the nationality principle (lex nationalii) in the 
determination of status of a person, whether a Filipino or an alien. Article 15 of the 
Civil Code provides that "[l]aws relating to family rights and duties, or to the 
status, condition and legal capacity of persons are binding upon citizens of the 
Philippines, even though living abroad."  
 In case of aliens, Philippine courts may also refer to the law of their domicile 
(lex domicilii), if they belong to a country that follows the domiciliary principle.  
 We note that the abovementioned UN Secretary-General's Bulletin No. 
ST/SGB/2004/13/Rev.1, which provides that personal status "will be determined 
by reference to the law of the competent authority under which the personal 
status has been established" is in line with Article 15 of our Civil Code. Hence, 
whether or not a foreign government official assigned to the Philippines is 
considered married is determined by the law of his or her nationality (lex 
nationalii) or the law of his or her domicile (lex domicilii), and not by Philippine 
law. 
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 Aside from Article 15 of the Civil Code, Article 26 of the Family Code is also 
relevant to the issue at hand. It deals with the validity of marriages celebrated 
outside the Philippines. A pertinent portion of said Article reads as follows: All 
marriages solemnized outside the Philippines, in accordance with the laws in 
force in the country where they were solemnized, and valid there as such, shall 
also be valid in this country, except those prohibited under Articles 35(1), (4), (5) 
and (6), 36, 37 and 38. 
 Pursuant to the above-quoted Article, the Philippines follows the principle 
of lex loci celebrationis with respect to the validity of marriages celebrated 
abroad, i.e., a marriage that is valid where it was celebrated would also be 
recognized as valid here in the Philippines. This principle is subject to certain 
exceptions, as specified in the said Article, such as if the marriage is considered 
incestuous or void by reason of public policy. These exceptions apply only to 
marriages solemnized abroad between Filipinos, and not to marriages solemnized 
outside the Philippines between aliens, such as between foreign government 
officials assigned to the Philippines and their foreign same-sex spouses. With 
respect to the latter, the validity of their marriages solemnized outside the 
Philippines is governed principally by the principle of lex loci celebrationis. The 
only instance when the validity of their marriages will not be recognized here in 
the Philippines is when their marriages are considered universally incestuous or 
highly immoral, based on the writings of distinguished authors on conflict of laws. 
 For your reference we quote hereunder the views of these distinguished 
authors on conflict of laws.  
 According to Sempio-Diy, with respect to marriages between foreigners 
solemnized abroad, "[w]e still apply the rule of lex loci celebrationis , but not the 
exceptions in the first par. of Art. 26 of the Family Code, which apply only to 
Filipinos. But universally considered incestuous marriages are excepted; i.e., 
marriages between ascendants and descendants, and brothers and sisters; and 
marriages that are highly immoral (bigamous or polygamous marriages in 
Christian countries that prohibit such marriage)." (emphasis supplied) 
 According to Paras, "[if] the marriage between foreigners is celebrated 
validly abroad, the same will be recognized as valid here (in accordance with the 
principle of lex loci celebrationis), provided that it is not highly immoral 
(bigamous, polygamous, etc.) and provided it is not UNIVERSALLY considered 
incestuous." He gave the following example to illustrate the principle as applied to 
foreigners married abroad: 
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 A marriage in California between American first cousins will be 
recognized as valid here if valid in the place of celebration because it 
is neither immoral nor universally considered incestuous. It is true 
that were we to apply Art. 26 of the Family Code, it would be 
'incestuous' [under] Philippine law but then Art. 26 applies only to 
Filipinos, not to foreigners (despite the lack of express distinction 
in the law), otherwise it is as if our Family Code were to rule the 
world.  

 
xxx 

 
 Lastly, Coquia and Pangalangan also explained in this wise why the 
Philippines should recognize the validity of marriages of foreigners solemnized 
abroad:  
 

  Many countries do not consider marriage of first cousins as 
incestuous. x x x It is submitted that our prohibition against marriage 
of first cousins should be limited only to Filipino nationals. The 
marriage between foreigners whose national laws allow marriage of 
first cousins should be considered as valid in the Philippines under 
the principle that the lex nationalii control capacity and the 
presumption in favor of validity of marriage, as expressed in Article 
220 of the Civil Code.  

  
 The above principles and explanations of the pertinent provisions of the 
Civil Code and the Family Code can apply to the recognition by relevant 
Philippine authorities of the validity of same-sex marriages solemnized abroad 
between foreigners, or in this case, between foreign government officials assigned 
to the country and their foreign same-sex spouses. 
 We note that same-sex marriages are valid in several countries around the 
world and may not, therefore, be considered to be universally immoral. Hence, 
same-sex marriages solemnized abroad between foreigners that are considered 
valid in the country where the marriages are solemnized may be recognized as 
valid here in the Philippines on the basis of Article 26 of the Family Code (lex 
loci celebrationis). The personal status of said foreigners as married may also be 
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recognized here in the Philippines pursuant to Article 15 of the Civil Code (lex 
nationalii or domicilii).  
 One consequence of such recognition is the issuance of appropriate visas 
to the same-sex spouses of foreign government officials assigned to the country, 
such as diplomatic 9(e-1) visas under the CVRR, and their enjoyment of the 
relevant privileges and immunities under the Vienna Convention on 
Diplomatic Relations. The other consequences of such recognition, such as the 
exercise of civil rights of guardianship, stepchild adoption and joint adoption of 
Filipino child and commercial surrogacy, are governed by the pertinent 
prohibitions of Philippine law in order to prevent serious injury to public interest. 
 It has to be emphasized that the discussion above pertains to the 
recognition of the validity of the marriages solemnized outside the Philippines 
between foreign government officials assigned to the Philippines and their foreign 
same-sex spouses, as well as their personal status as being married to one another, 
such that these foreign same-sex spouses may be considered the "accompanying 
wives [or husbands]" of such foreign government offiicials under Section 81 (n) 
of the CVRR. 
 With respect to informal same-sex partners as well as common-law 
spouses or partners of foreign government officials assigned to the Philippines, 
in view of the fact that there is no marriage bond between them, the same 
recognition cannot be given to these spouses or partners as they may not be 
considered the "accompanying wives [or husbands]" of such foreign 
government officials under the aforesaid Section 81 (n) of the CVRR. 
 In sum, it is our opinion that if the marriage of a foreign government official 
assigned to the country and his or her foreign same-sex spouse is considered valid 
in the place where it was celebrated (lex loci celebrationis) and said spouses are 
also considered validly married under their laws of nationality (lex nationalii) or 
domicile (lex domicilii), a diplomatic 9(e-1) visa under Section 81 (n) of the CVRR 
may be issued to the foreign same-sex spouse of the said foreign government 
official. On the other hand, in view of the lack of a marriage bond between a 
foreign government official and his or her informal same-sex partner or common-
law spouse or partner, a diplomatic 9(e-1) visa under Section 81 (n) of the CVRR 
may not be issued to such partner or spouses.  
 


