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This DOJ Opinion involves the validity in the Philippines of marriages conducted 
1) via zoom and 2) via submission of documents which are valid abroad. It is 
included in this compilation because it involves a discussion of Private 
International Law as a branch of law and the concept of lex loci celebrationis. 
*Footnotes from the Issuances have been omitted  
 

 
DOJ Opinion No. 23, s. 2021 

 
Secretary Acosta of the Commission on Filipinos Overseas (CFO) states 

that a CFO Guidance and Counseling Certificate is a “mandatory pre-departure 
document for Filipino spouses of foreign nationals, which “will allow a Filipino to 
leave the Philippines on the basis of a marriage contracted abroad.  

The CFO has been receiving applications for the issuance of CFO Guidance 
and Counseling Certificate by Filipino spouses, in relation to the following 
marriages: 

 
● Marriage performed online, in accordance with the law of the State of 

Utah, United States of America (USA);  
● Marriage contracted via mere submission of documentary 

requirements to the foreign State, where the Filipino spouse “has not 
appeared personally or virtually in such marriage,” in accordance with 
the law of South Korea. 

 
 The CFO is suspicious of such marriages as they could be tools used in 
human trafficking. Thus, the Secretary requests an opinion on the following issues: 
 

● Whether or not online or Zoom marriages held abroad, wherein at 
least one of the contracting parties is a Filipino, is considered valid in 
the Philippines 

● Whether or not “non-appearance” marriages {i.e., no physical or 
virtual appearance), contracted by mere submission of documents, 
pursuant to foreign law, between a Filipino and a foreign national, is 
considered valid in the Philippines. 
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DISCUSSION: 
 

Based on the facts, we note that the situation the CFO is confronted with 
involves a foreign element, that is, a marriage between a Filipino and a foreign 
national that has been celebrated or entered into outside the Philippines in 
accordance with the law of a foreign State. This situation is considered a “conflict 
of-laws problem” and is governed by the rules of Conflict of Laws or Private 
International Law.     

Conflict of Laws or Private International Law is defined as “that part of the 
municipal law of a State which directs its courts and administrative agencies, 
when confronted with a legal problem involving a foreign element, whether or not 
they should apply a foreign law or foreign laws,” or “that part of law of each state 
or nation which determines whether, in dealing with a legal situation, the law of 
some other state or nation will be recognized, given effect or applied. 
 
Lex loci celebrationis 
 

The rule of Conflict of Laws pertinent to the situation at hand is provided 
in the first paragraph of Article 26 of the Family Code, which reads as follows: 

 
All marriages solemnized outside the Philippines, in accordance 
with the laws in force in the country where they were solemnized, 
and valid there as such, shall also be valid in this country, except 
those prohibited under Articles 35(1), (4), (5) and (6), 36, 37 and 38. 
{underscoring supplied) 
 
Hence, so long as the marriage held outside the Philippines is in 

accordance with the law of the country where such marriage is solemnized, such 
marriage may be recognized as valid in the Philippines by the courts and 
concerned government agencies, subject to certain exceptions. This rule of 
Conflict of Laws is called lex loci celebrationis (Latin phrase which means the law 
of the place of celebration). 

The exceptions to this rule are specified in the same Article 26, namely; 
Article 35(1) referring to marriages between minors; Article 35(4) referring to 
bigamous and polygamous marriages; Article 35(5) referring to marriages with 
mistaken identity of the other party; Article 35(6) referring to subsequent 
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marriages where the judgment of annulment or absolute nullity of the first 
marriage, the partition and distribution of the property of the spouses, and 
delivery of the children’s presumptive legitimes were not recorded in the 
appropriate civil registry and registries of property; Article 36 referring to 
marriages where the other party is psychologically incapacitated; Article 37 
referring to incestuous marriages;  and Article 38 referring to marriages against 
public policy.  

First, we note that online marriages between a Filipino and foreign 
national do not fall under any of the exceptions to the lex loci celebrationis rule. 
Hence, such rule applies to these marriages. Accordingly, so long as these 
marriages have been solemnized in accordance with the law of the State where 
the marriage took place and considered valid there as such, the same may be 
considered valid here in the Philippines. For example, if the law of a foreign State 
allows the parties, their witnesses and the solemnizing officer to meet online to 
celebrate the marriage, the marriage may be considered valid here in the 
Philippines. 

 
Non-appearance marriages are not allowed 
 

With respect to non-appearance marriages, however, where the parties 
merely submit documents to enter into the marriage, although we note that they 
do not fall under any of the exceptions to the lex loci celebrationis rule, we also 
note that the exact wording of Article 26 uses the word “solemnized,” not 
“contracted.” It is our understanding that these words have fine differences in 
meaning and that the use of the word “solemnized” by the Legislature is deliberate. 

In this connection, one family law author and expert has traced the 
legislative history of Article 26, first paragraph of the Family Code, starting with 
Section 5 of General Order No. 68 issued in 1899, to Section 19 of Act No. 3613 (the 
Philippine Marriage Law of 1929), then to Section 71 of the Civil Code of 1950, and 
finally to Article 26, first paragraph of the Family Code and concluded that the 
change in wording from “contracted” to “performed” to “solemnized” is significant 
because “it appears to signify the intent of the framers to limit the scope of the 
provision so as not to include common-law marriages” or marriages “performed 
by way of mere agreement of the parties, such as in cases of common-law marriage. 

The matrix below shows the pertinent provisions of the aforementioned 
laws side by side, for easy reference: 
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Sec. 5, GO No. 68 Sec. 5, Act. no. 3613 Sec. 71 Civil Code Art. 26, Family 

Code 
All marriages 
contracted  without 
these islands which 
would be valid by 
the law of the 
country in which 
the same were 
contracted, are 
valid in these island 
(underscoring 
supplied) 

All marriages 
performed outside 
of the Philippine 
islands in 
accordance with 
the laws in force in 
the country where 
they were 
performed and 
valid there as such, 
shall also be valid in 
the islands 
(underscoring 
supplied) 

All marriages 
performed outside 
of the Philippines 
in accordance with 
the laws in force in 
the country where 
they were 
performed and 
valid there as such, 
shall also be valid in 
this country, except 
bigamous, 
polygamous, or 
incestuous 
marriages as 
determined by 
Philippine law 
(underscoring 
supplied) 

All marriages 
solemnized 
outside the 
Philippines, in 
accordance 
with the laws in 
force in the 
country where 
they are 
solemnized, and 
valid there as 
such, shall also 
be valid in this 
country, except 
those 
prohibited 
under Articles 
35(1) (4), (5) and 
(6), 36, 37 and 38 
(underscoring 
supplied) 

 
Our own examination of the above-quoted laws lead us to agree that the 

change from “contracted” to “solemnized” is indeed significant and that the use of 
the term “solemnized” by Article 26 can have the effect of limiting the marriages 
covered by the lex loci celebrationis rule to marriages that have been solemnized 
and not merely contracted by mere agreement of the parties. This is because the 
term can be considered a technical term, especially when used in relation to 
marriage, to mean the holding of a ceremony, wherein the parties declare that they 
take each other as husband and wife in the presence of a judicial officer, priest, 
minister or other persons so authorized under the law. 

In statutory construction, the language used in a statute, which has a 
settled legal meaning or a meaning sanctioned by judicial decision is presumed to 
be used in that sense by the legislative body. 
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In Sharon v. Sharon, the Supreme Court of California had the occasion to 

explain what “solemnized” means, thus: 
 
By section 78 of the Civil Code, the solemnization of a marriage is 
mentioned as a thing distinct from the license to marry, from the 
authentication of the marriage, and from the record of the 
marriage certificate 
 
A marriage is solemnized when, in the presence of a judicial 
officer, priest, or minister, the parties declare that they take each 
other as husband and wife (Civ. Code, sees. 70. 71), and the officer 
or minister who witnesses this ceremony is said to “solemnize” the 
marriage ... 

 
In Re Veta’s Estate, the Supreme Court of Utah also had the occasion to 

interpret the term “solemnized” as used in a provision similar to Article 26 of the 
Philippine Family Code. According to the Court, the term excludes common law 
marriages or marriages by mere agreement of the parties without solemnization, 
thus:  

 
In light of the foregoing, we return to a consideration of Sec. 40-1- 
2(3) U.C.A. 1943, declaring a marriage void when not solemnized 
by an authorized person. We consider it in connection with Sec. 
40-1-14, U.C.A. 1943. ... Sec. 40-1-4 declares: “marriages solemnized 
in any other country, state or territory, if valid where solemnized, 
are valid here.” 

... ... ... 
Insofar as neighboring states are concerned, the wording of this 
section is peculiar to Utah. Thus, the California Code provides; “all 
marriages contracted without this state, which would be valid by 
the laws of the country in which the same were contracted are 
valid in this State.” 
... Identical provisions are found in Idaho xxx and Montana xxx, 
while Colorado has an identical enactment with a proviso relative 
to bigamy and polygamy xxx. By contrast with neighboring 
examples, the section of our code specifies that “marriages 
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solemnized in any other country, state or territory, if valid where 
solemnized are valid here.” (Emphasis added) We think that the 
use of the italicized word was made advisedly and that this 
section, construed with paragraph (3) of Sec. 40-1-2. supra, 
evidences a legislative pronouncement that as to domiciliaries of 
Utah a common-law marriage contracted in another jurisdiction 
would not be here recognized. To be valid as between 
domiciliaries of this state a marriage must be “solemnized” either 
in accordance with the laws of this state or those of another 
jurisdiction. Webster’s New International Dictionary. Second 
Edition, defines “solemnize” thus: “To perform with pomp and 
ceremony or according to legal form: specific.: to unite a couple in 
marriage with religious ceremony: * * *.” That the word was used 
in this sense was abundantly clear from its employment in the two 
provisions under examination, as well as elsewhere in the chapter 
of which they are part. Taking into consideration the purposes of 
the statute requiring solemnization within the state, the meaning 
of the words employed, the departure from neighboring examples 
in the employment of the word “solemnized” in Sec. 40-1-4, supra, 
the holding is compelled that persons domiciled in Utah may not 
go into another state, there contract a common-law marriage, and 
returning here, have such marriage recognized as valid, 
(underscoring supplied; italics in the original) 
 
Considering all the foregoing, since the lex loci celebrationis rule in Article 

26, first paragraph of the Family Code can be said to apply only to marriages 
solemnized abroad or in accordance with the law of the State where such 
marriages have been solemnized, the validity of marriages entered into by a 
Filipino with a foreign national by mere submission of documents, without 
solemnization in the presence of an authorized officer, is to be determined by 
Philippine law, not by the applicable foreign law.  

... 
Summary and Final Points 

 
In sum, it is the view of this Department that based on the Conflict-of-

Laws rule of lex loci celebrationis in Article 26, first paragraph of the Family Code, 
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marriages solemnized online in accordance with the law of the State where the 
marriage is held and considered valid there as such, may be considered as valid 
here in the Philippines. However, with respect to marriages entered into by a 
Filipino with a foreign national by mere submission of documents, without 
appearance before an authorized officer for the solemnization of the marriage, 
though alleged to have been validly entered into in accordance with the applicable 
foreign law, cannot be considered as valid here in the Philippines. 

... 
 


